Nyhetsbrev 2/2017

Nyhetsbrev 2/2017

 

Årsrapport  2016 – vad nytt?

Nu har vi lagt ut Årsrapport 2016 på vår webbplats (www.skapareg.se). Förutom att ett stort antal resultat redovisas både grafiskt och i tabeller så har vi ett antal nyheter. Några exempel på dessa är kariesindex för barn och unga, ettårs-överlevnad för rotbehandlingar, utveckling av parodontit över tid och en ny kvalitetsindikator för sjukdomsbehandling vid parodontit. En mycket glädjande nyhet att Folktandvården Halland nu är med och vi redovisar information från och med 2016. Av naturliga skäl kan vi därmed inte redovisa longitudinella resultat för Halland.

Uppgifter om epidemiologi för barn och unga till tandhälsoregistret

Socialstyrelsens förslag om insamling av vissa epidemiologiska mått till Tandhälsoregistret hanteras just nu på Socialdepartementet. Socialstyrelsen har föreslagit att SKaPas teknologi för insamling av data ska användas.

Opus

Vi har under våren och tidig höst fått testfiler från journalsystemet OPUS, som är ett stort journalsystem i den privata tandvården. I den offentliga tandvården används det av Folktandvården Region Gotland. Vår förhoppning är att anslutningen av just Folktandvården Gotland ska vara klar i god tid före årsskiftet. På den privata sidan väntar SMILE på att ansluta sig. Vi planerar därmed för att i nästa årsrapport kunna redovisa information från både Gotland och SMILE.

Framtida kvalitetsregister

Den långsiktiga modellen för organisering och finansiering av nationella kvalitetsregister är inte klar. För 2018 har vi dock lämnat en ansökan till Nationella kvalitetsregister och beslut kommer runt årsskiftet.

Rapportportalen

Antalet rapporter i portalen ökar. Nu finns 16 rapporter. Bland de senast tillkomna är kariesindex och överlevnad av rotbehandlingar. Alla klinikchefer/verksamhetschefer kan få åtkomst till portalen. Information om detta finns hos SKaPa och huvudkontaktpersonerna.

SKaPas användarmöte

Tisdag den 14 november äger årets användarmöte rum. Vi håller till på WTC, Stockholm. Inbjudan till två deltagare per organisation kommer inom kort.

 

Leave a reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>